Nieuwwaarde-online.nl

Nieuwwaarde berekenen!

Nieuwwaarde en je autoverzekering, hoe zit dit eigenlijk?

Hoe gaat een verzekeraar eigenlijk om met de nieuwwaarde?

Voor je auto heb je natuurlijk een autoverzekering om bijvoorbeeld schade te dekken aan je auto. Voor een dure investering zoals de aanschaf van een auto zoek je natuurlijk een goede verzekering. Een autoverzekering kun je in Nederland bij diverse verzekeraars afsluiten. Uiteraard zijn er verschillen tussen de verzekeraars. Een punt waar je op zou moeten letten is hoe een verzekeraar omgaat met het uitkeren van schade in relatie tot de nieuwwaarde van de auto. Echter is nieuwwaarde slechts 1 begrip om een bepaalde waarde aan te duiden van je auto. Er worden, helaas, nog andere begrippen gebruikt die ook weer anders uit te leggen zijn. Hoe dit zit en wat welk begrip betekend lees je hier onder.

Nieuwwaarde, dagwaarde, cataloguswaarde, aanschafwaarde, welke waarde is nu wat?

Zoals aangegeven hanteren verzekeraars graag begrippen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Kijk daarom altijd goed in de voorwaarden die bij de verzekering horen wat er wordt verstaan onder een bepaald begrip. Het ligt, helaas, niet allemaal zo voor de hand als je zou denken. Natuurlijk krijg je niet dagelijks te maken met flinke schade aan je auto, maar toch is het handig te weten wat je verzekering uit zal keren bij total loss schade. We gaan proberen je een onderscheid aan te geven tussen de verschilende waarden. Nogmaals check altijd ook de voorwaarden bij je verzekering of jij hetzelfde verstaat onder een bepaald begrip als je verzekeraar.

  • Nieuwwaarde – dit is de waarde van je auto bij de eerste verkoop. Dit is afhankelijk van de uitvoering en kun je berekenen op internet via bijvoorbeeld onze website.
  • Cataloguswaarde – dit is de waarde van je auto zoals deze in de catalogus van de leverancier is opgenomen. Dit is de netto cataloguswaarde vermeerderd met BTW en BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Deze waarde wordt ook door de Belastingdienst gebruikt om de bijtelling te berekenen voor het privé-gebruik van de auto.
  • Aanschafwaarde – dit is de waarde die jij als consument betaald hebt toen je de auto kocht. Deze waarde is de waarde die op je factuur stond toen je de auto kocht. Belangrijk is dat deze waarde dus persoonlijk is, omdat je wellicht korting hebt weten te bedingen (en wie kan dat niet…) bij de aanschaf van de auto.
  • Dagwaarde – dit is de waarde van je auto op de dag van de schade. Dit is de nieuwwaarde of cataloguswaarde van je auto verminderd met de afschrijving. Elke auto schrijft waarde in een bepaalde periode. Deze waarde geeft dus aan wat de waarde van je auto was ten tijde van de schade, en kan dus fors lager liggen dan de nieuwwaarde of cataloguswaarde.

 

Toepassing van de verschillende waardes door verzekeraars, hoe zit het?

Wat welke verzekeraar uitkeert bij schade is natuurlijk altijd erg lastig te voorspellen. Allereerst zal er een expert langs komen om je auto te bekijken. Hij of zij zal dan namens de verzekeraar constateren dat je auto bijvoorbeeld total-loss is. De procedure om aanspraak te maken op de nieuwwaarde, cataloguswaarde, dagwaarde of aanschafwaarde zal dan in gang worden gezet. Let er op dat verzekeraars bij nieuwe auto’s de aanschafwaarde, cataloguswaarde of dagwaarde slechts een aantal jaren of zelfs maanden garanderen. Het is dus enorm belangrijk om hier goed naar te kijken in de kleine lettertjes van je verzekeraar.